Naredimo prepih!

Avtor Jure Bradeško , . objavljeno v Politika in občina

Tveganje, da zbolite za pljučnim rakom, če živite v Kočevju ali njegovi okolici, je višje, kot drugje v Sloveniji. Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani beležijo nadpovprečno obolelost za pljučnim rakom v občinah Kočevje, Kostel in Osilnica. To je potrdila tudi zadnja raziskava, opravljena leta 2009. Najpogostejša vzroka za nastanek te bolezni sta kajenje in izpostavljenost radonu. Radon (Rn) je žlahtni plin, ki nastane z razpadom radioaktivnega elementa Radija. Je eden težjih plinov in zelo škoduje zdravju. Dokazano povzroča raka.

Prisotnost radona na Kočevskem ni nič novega. Nič novega pa tudi ni, da se nihče ne ukvarja s tem, kako in koliko nam škoduje. Naša občina je nedavno postala neslavni rekorder z najvišjo izmerjeno vrednostjo radona v Sloveniji. Izmerili so jo na travniku za osnovno šolo v Kočevski Reki. Rezultat meritve Inštituta Jožefa Stefana marca letos je pokazal vrednost kar 381.000 Bq/m3, doslej najvišja izmerjena vrednost v Tomaju je bila skoraj polovico manjša.

Prisotnosti radona ne čutimo in ljudje praviloma ne vedo, kdaj so bili izpostavljeni temu radioaktivnemu plinu. Zadržuje se v kletnih in pritličnih prostorih, kamor prihaja iz razpok v zidovih ali tleh. Prisoten je v kraških jamah in najdemo ga skoraj v vsaki zemeljski rani. Ker na zraku razpade, kmalu postane nenevaren. Odstranimo ga z izmenjavo zraka. Preventivno torej prostore zračimo. Obstajajo tudi projektne in konstrukcijske rešitve, a teh v Kočevju še ne uporabljamo.

Na Občini Kočevje smo se pozanimali, kako sprejemajo obe raziskavi in ali zaznavajo povezavo med povečano prisotnostjo radona in povečanim številom obolenj za pljučnim rakom. Stanje je pravzaprav več kot zaskrbljujoče. Občina nima zdravstvene strategije, analiz o vzrokih za večjo umrljivost nimamo, smernic za zmanjšanje škodljivih učinkov sevanja tudi ne. Žarišča sevanja niso lokalizirana. Občina ne namerava naročiti ali izdelati strokovne študije o vplivu tega strupenega plina na zdravje občanov. Na Občini nimajo rešitev v zvezi z preventivo pred radonom. Župan nima podatkov o intenzivnosti sevanja v občinskih in drugih javnih zgradbah, vštevši tudi vrtce in šole.

Župan bi za preiskavo o vzrokih raka zadolžil kočevski Zdravstveni dom, rešitev za raziskovanje vpliva radioaktivnosti pa bi poveril kar kočevskim srednješolcem ter študentom, ki bi to obravnavali v svojih nalogah.

Poglejte si izčrpen pogovor z županom dr. Vladimirjem Prebiličem, odgovore objavljamo v celoti.

 

Ostale novice tega tedna

Celotni tedniki