S kolesom ob Kolpi

Avtor Mladi v akciji , . objavljeno v Kolpa - No Border River

Kolesarjenje ob Kolpi je zagotovo nepozabno doživetje, saj narava ter mehak zrak napolnijo telo z energijo. To je odlična izbira rekreacije bodisi na dopustu ali namensko. Na voljo imamo veliko kilometrov cest in poti, od Osilnice pa vse tja do Metlike. V tokratnem članku se bomo osredotočili na južni del Slovenije, Kolpe z okolico ter pregledali kaj kolesarjem nudi ta naša neokrnjena dežela.

 Ob Kolpi - najjužnejša točka Slovenije

Izhodišče: Vas Radenci ob Kolpi. Iz osrednje Slovenije do tja najlažje pridemo preko Kočevja: kmalu za Kočevjem (v vasi Livold) zavijemo levo v smeri Črnomlja oz. Vinice, čez ca. 16 km (v vasi Brezovica) pa desno proti Staremu trgu. V Starem trgu gremo naravnost skozi vas in nekoliko za vasjo opazimo smerokaz za kamp Kanu oz. Radenci, kjer gremo desno. Kamp se nahaja tik ob Kolpi v Srednjih Radencih.
Opis: Ob kampu Kanu v Radencih gremo povsem do Kolpe, kjer zavijemo levo ob reki navzdol. Čudovita pešpot 'Radenci - Damelj' je označena z napisi na lesenih stebričkih in je primerna za pešce in kolesarje (priporočamo uporabo gorskega kolesa), po njej pa se lahko podate tudi s konjem. Pot vas popelje skozi kanjon Kolpe in mimo številnih kotičkov, ki vas bodo v poletnem času zvabili k osvežitvi v Kolpi. Na poti gremo še mimo izvira vode večne mladosti Trpotec ter jame Kobiljača, v katero se lahko podamo le v spremstvu jamarjev. Mimo najjužnejše točke Slovenije (zaselek Kot) prikolesarimo v vas Damelj, kjer se nahaja še en fantastičen majhen kamp.
Iz kampa Damelj se dvignemo v vas, kjer se držimo leve in mimo cerkve nadaljujemo proti Suhi dolini ter se skozi vas Draga dvignemo do malo prometne asfaltne ceste pri vasi Sinji vrh. Tu zavijemo levo in se vračamo skozi razgledne vasi nazaj proti Radencem. V vmesnem delu asfalt zamenja makadam, ceste se precej vzpne, nato pa sledi hiter spust do označenega križišča, kjer gremo lahko: levo proti Radencem, do koder nas loči le še kratek spust, naravnost do zanimive vasice Stari trg ob Kolpi. Tu gremo levo proti cerkvi (smer Dol oz. Fara) in se spustimo do Kolpe. Ko se združimo s cesto, ki vodi ob Kolpi, gremo desno in čez nekaj 100 m pridemo do simpatičnega gostišča Madronič, kjer si privoščimo kaj dobrega za pod zob. Od tu se vrnemo nazaj in enostavno nadaljujemo po cesti ob levem bregu Kolpe in kmalu pridemo v izhodišče pri kampu Kanu.

Možnost podaljšanja izleta:
Od vasi Damelj do Vinice vodi še ena pešpot ob Kolpi - Mlinarska pot. Ta je nekoliko bolj groba in zahteva tudi nekaj pešačenja. Priporočamo jo kolesarjem z malo več kondicije, ki si želijo eno stopnjo težjo pot. Razen začetnega dela, se tudi ta pot vije tik ob reki. Iz kampa Damelj se vzpnemo do vasi, kjer se držimo desne in kmalu opazimo opisno tablo za Mlinarsko pot. Zavijemo desno in se po ozki in grobi potki spustimo do mlina ob Kolpi. Tu gremo levo in začne se krajši vzpon, kjer bo treba peš. Pot se nato zopet spusti do Kolpe in večinoma poteka preko travnikov tik ob reki. Kolovozi so dokaj grobi in znajo biti v času, ko trava še ni pokošena, precej zaraščeni. Sledimo oznakam na lesenih količkih in se vzpnemo do vasi Učakovci, od koder se po asfaltni cesti odpeljemo do Vinice. Ob mostu (mejni prehod) gremo levo, se vzpnemo v vas in zavijemo zopet levo proti Staremu trgu. Vseskozi sledimo asfaltni cesti in se kmalu 'združimo' z zgoraj omenjenim opisom vrnitve v izhodišče. Turo s tem 'ovinkom' podaljšamo za 18 km oz. slabi 2 uri ki sicer traja približno 3 ure, 28 km.
Opis poti; Fara, Dol, Špeharje, Sinji vrh, Vinica, Preloka, Griblje.

Zgornjekolpska kolesarska pot
Osilnica – Ribjek – Ložec – Grintovec pri Osilnici – Bosljiva Loka – Mirtoviči – Srobotnik ob Kolpi – Kuželj – Grivac – Petrina – Pirče – Vas – Fara.
Zgornjekolpska kolesarska pot nam pričara prečudovit izlet v naravo. Dolga je 23 km, ogledamo pa si lahko veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, ter si privoščimo kopanje v kristalno čisti reki Kolpi. Pot je dokaj nezahtevna saj v večini poteka po ravnem, vsebuje le en zahtevnejši vzpon. Pričnemo v Osilnici, središču najmanjše slovenske občine. Preden se posedemo na kolo si lahko ogledamo galerijo Staneta Jarma (akademskega slikarja in kiparja, ki je s svojimi deli popeljal Osilnico in Slovenijo v svet). Kolesarska pot nas pelje po regionalni cesti iz Osilnice do Ribjeka, kjer si ogledamo znamenito cerkvico Sv. Egidija. Nato nadaljujemo skozi vasico Ložec (pod slikovito Loško steno) , Grintovec in Bosljivo Loko do Mirtovičev. V Bosljivi Loki si lahko ogledamo cerkvico Sv. Vida, v poletnih mesecih pa si privoščimo tudi kopanje v reki Kolpi na kopališču na otočku sredi vasi. V Mirtovičih si lahko ogledamo kovačijo Šercer ter malo hidroelektrarno. Do tu gre pot po ravnem, nato se cesta zoži in prične vzpenjati do Peščenca, kjer lahko naredimo postanek in se peš odpravimo do cerkvice Sv. Ane in Joahima. Sledi spust do Srobotnika in naprej proti. Ozka obkolpska cesta nas vodi naprej čez Glad Loko in Grivec do mejnega prehoda Petrina. Da bi se izognili prometu, pot nadaljujemo skozi vas Pirče in naprej po kolovozu do Vasi. Tu si lahko ogledamo Staro šolo TRIS (Turistično razvojno informacijsko središče). Dobrih 500 metrov stran je cilj, na prireditvenem prostoru pri Fari.

Kolesarska pot VTC – Črnomelj
RELACIJA:Črnomelj-Svibnik-Stražnji Vrh-Rožič Vrh-Rodine-Doblička gora-Grič-Dobliče-Kanižarica-Črnomelj
Kolesarska pot VTC Črnomelj je po dolžini precej kratka (25 km), a se zaradi razgibanega terena in številnim možnosti za kulinarične ter vinske užitke lahko časovno zavleče v dolg dan. Na poti se nam predstavijo belokranjski turistični akterji s svojo ponudbo. Po poti se povzpnemo v Stražnji Vrh, od koder je čudovit razgled na mesto Črnomelj. S Stražnjega Vrha se med vinogradi spustimo vse do Tanče Gore od koder se vrnemo nazaj na izhodiščno točko. Pot začnemo v starem mestnem jedru Črnomlja (TIC Črnomelj), kjer si lahko ogledamo številne znamenitosti: črnomaljski grad, komenda, farna cerkev sv. Petra, pastoralni center, cerkev sv. Duha, Primožičeva hiša – hiša belokranjskih rokodelcev, Vinarsko informacijski center Bele krajine. Iz Črnomlja se odpeljemo skozi vas Lokve in naprej po asfaltni cesti do križišča, kjer zavijemo desno do vasi Otovec, kjer zagledamo Otovški viadukt. Tik ob prehodu železniškega viadukta zavijemo desno v vas, kjer se prične precej strm vzpon mimo nezavarovanega železniškega prehoda. Po približno dveh kilometrih se nam odpre čudovit razgled na Belo krajino. Pot nadaljujemo skozi vasi Rodine, ki se visoko vzpenja do cerkvice Marije Hilf. Pot se nato nadaljuje po makadamski poti ob vznožju Mirne gore in se vrne nazaj na vinsko-turistično cesto do vasi Rožič vrh. Med zidanicami in ponudniki vinsko turistične ponudbe kolesarimo čez Stražnji Vrh proti Doblički gori in Finkom od tu naprej pa v Tančo goro. Iz Tanče gore se pripeljemo do regionalne ceste (Črnomelj – Vinica) in nazaj po cesti čez Kvasico in Kanižarico v Črnomelj.

Kolesarska pot Damelj
RELACIJA POTI: Črnomelj-Kanižarica-Dobliče-Daljne Njive-Špeharji-Kal-Srednji Radenci-Kot-Damelj-Učakovci-Vinica-Ogulin-Bojanci-Tribuče-Črnomelj
Razgibana kolesarska pot Damelj nas po obronkih Poljanske gore mimo slikovitih vasic, polj in travnikov popelje v dolino reke Kolpe ter nazaj mimo Župančičeve rojstne hiše v Vinici skozi belokranjske steljnike v mesto Črnomelj. Del kolesarske poti se vije tik ob reki Kolpi po pešpoti, ki nas pripelje v najjužnejšo točko Slovenije, vasico Kot. Pot je primerna za poldnevni ali celodnevni izlet, saj je ob poti veliko naravnih in kulturnih biserov, ki jih ne velja izpustiti

Po skrivnostnih kočevskih gozdovih
Srednje zahtevna pot nas vodi iz Ribnice v Kočevje, kjer se lahko okrepčamo in spočijemo ob naravnem biseru, Rudniškem jezeru. Lahko pa obiščemo muzej ali se sprehodimo po Kočevju mimo starih secesijskih vil. Pot nadaljujemo po glavni cesti do Predgrada, kjer še stoji 700 let star sramotilni steber za kaznovanje manjših prekrškov.

Od Jasnice do Kolpe
Zanimivosti na poti: gozdni rezervat Mestni vrh, kulturna dediščina mesta Kočevje, Kočevsko jezero, nekdanji kočevski studenci, cerkev sv. Treh kraljev v Črnem potoku (15.stol.), kal v Črnem potoku, reka Kolpa, p.c. sv. Vida v Lazah (16.stol.), izvir Bilpe, kovačija v Bilpi.

V deželo Petra Klepca
Pot poteka od Kočevske Reke do Borovca do Osilnice Zanimivosti ob poti: najdebelejši slovenski oreh v Kočevski Reki, Reško jezero, pragozd Krokar, cesta t.i. Kočevski Vršič z 19 ovinki, reka Kolpa.

Kolpa – izlet skozi kanjon mejne reke
Zanimivosti: reka Kolpa, kovačija v Bilpi, izvir Bilpe, p.c. sv. Vida v Lazah (16. stol.), ruševine nekdanje romarske cerkve v Nemški Loki - ž.c. Device Marije tolažnice ( 18. stol.), arheološko najdišče Spaha nad Brezovico, cerkev sv. Nikolaja v Vidmu ( 17. stol.), nekdanji protiturški tabor - cerkev sv. Lenarta v Mozlju ( 18. stol.), kulturna dediščina mesta Kočevje, Kočevsko (Rudniško) jezero.

Predgrad – Kočevje
Pot: Predgrad–Kozice–Videm–Tanči vrh–Rajhenav–Kočevje. Zanimivosti: sramotilni steber v Predgradu (13.stol.), pešpot Kozice, cerkev sv. Nikolaja v Vidmu (17. stol.), Koprivnik - muzejska zbirka, gozdni rezervat pragozd Rajhenavski Rog, nekdanja kočevarska vas Rajhenav, Rajhenavska jelka – tretje največje drevo te vrste v Sloveniji, kulturna dediščina mesta Kočevje, Kočevsko (Rudniško) jezero.

Logo web2