Zeleni vir - naravni rezervat tik ob slovensko-hrvaški meji

Avtor Mladi v akciji , . objavljeno v Kolpa - No Border River

Rezervat Zeleni vir, ki je tudi priljubljena turistična in izletniška točka, leži v Primorsko-goranskoj županiji pod naseljem Planina Skradska v bližini Skrada na nadmorski višini okoli 320 m. Okoli potoka je speljana planinska pot. V rezervatu se nahaja 800 metrov dolg kanjon Vražji prolaz in jama Muževa hižica ter sedemdesetmeterski slap.

Izhodišče za izlet je Brod na Kolpi, kjer s ceste Petrina – Delnice po nekja kilometrih prečkamo reko Kupico in se po ozki cesti vzpnemo na parkirišče. Ime je kraj dobil po zelenkastem izviru v jami poleg katere pada slap. Na razpotju obeh poti je Koča in blagajna, kjer smo za obisk plačali 20 Kn po osebi.

Na potoku Zeleni vir je gradbeni podjetnik Josip Lončarič po 1. svetovni vojni zgradil manjšo hidroelektrarno, imenovano Munjara, ki obratuje še danes, nekdaj pa je z električno energijo oskrbovala ves Gorski Kotar.

Pot od parkirišča do koče nam je vzela dobre pol ure, do slapa lahko pridemo v 20 minutah hoje navkreber, do jame skozi Vražji prolaz pa smo prišli v dobre pol ure. Za podjetnejše in tiste, željne daljših podvigov, je možno po krožni poti obiskati mesto Skrad in se vrniti na izhodišče. Pot naj bi nam vzela vsaj 3 – 4 ure, mi pa smo toliko časa porabili samo za opisano.

 Logo web2