Srečanje na meji

Avtor Jure Bradeško , . objavljeno v Dogodki

mejaZadnje dni iztekajočega se leta turistični društvi iz obmejnih občin Kostel in Delnice pripravita tradicionalno srečanje predstavnikov dveh narodov. Letošnje, že šesto po vrsti, je minilo v pričakovanju sprejetja Hrvaške v EU in ukinitve šengenskega režima. Udeleženci: župani prijateljskih mest, upravnih in mejnih organov, carine in policije, pa so odločeni, da bodo ta prijateljska srečanja živela še naprej, tudi ko meje več ne bo.

Članek si lahko tudi preberete:

28.12.2011, Petrina, Brod na Kolpi - Dolina na levem in desnem bregu Kolpe, oziroma »Kupe«, kot ji pravijo tukajšnji domačini  z obeh strani, je bila vedno enoten prostor. Šengenska meja je globoko zarezala v življenje med narodoma. Kljub administrativni ločitvi pa so ljudje sedaj povezani, kot že dolgo ne. Tradicionalno prednovoletno Srečanje na meji je odraz tesnega sodelovanja obmejnih občin Kostela in Delnic, turističnih društev in mejnih organov z obeh strani. Točno ob dvanajsti uri so se že šestič po vrsti sešli na mejni črti sredi mostu, ki povezuje mejna prehoda Petrina in Brod na Kolpi. Most čez reko je simbol sožitja, ki ga gojita prijateljska naroda.
Župan občine Delnice Marijan Pleše: »Za nas to nikoli ni bila meja. Meja je nastala v nekaterih glavah, v neki zakonski zgodbi, regulativi, carini, policiji, v potnih listinah. To je birokratski ukrep, ki ga je treba spoštovati, ker ga predpisuje zakon. Ampak te vezi so stare stotine let, so način življenja in spoštovanja, tako da ni nobenih težav s tema dvema zgodbama z obeh strani Kolpe.«
Takšna uspešna zgodba je projekt Zelena lepotica, ki se napaja tudi iz evropskih sredstev in katerega cilj je negovati medsebojne odnose in zavarovati eno najlepših rek ter hkrati narediti to področje turistično zanimivo, da bi z novimi delovnimi mesti zadržalo prebivalstvo pred odselitvijo.
Poleg ljudi pa zgledno sodelujejo tudi obmejni varnostni organi, ki so letos registrirali že 435.000 prehodov. O njihovem delu smo povprašali komandirja Policijske postaje Kočevje.
Komandir Policijske postaje Kočevje Matjaž Koprivšek: »S hrvaškimi varnostnimi organi odlično sodelujemo, izmenjujemo si operativne informacije, delamo skupaj, izvajamo mešano patruliranje na slovenski in na hrvaški strani. Lahko rečem samo, da je to sodelovanje tako, kot si ga človek lahko zaželi.«
Po kratkem slavju, izmenjavi daril in dobrih želja sta obe delegaciji odšli k tokratnjim gostiteljem na slovensko stran.  
Skorajšnji vstop Hrvaške v Evropsko unijo pa bo prinesel pričakovano normalizacijo v življenje kolpske doline, po besedah Stanka Nikoliča, enega od organizatorjev dogodka, pa bo mejo odneslo »nizvodno« in prebivalci bodo lahko zopet zaživeli kot nekoč.

Ostale novice tega tedna

Celotni tedniki