Drugi dan po požaru na Osnovni šoli Stara Cerkev

Avtor TV Kočevje , . objavljeno v Družba

Drugi dan po požaru na Osnovni šoli Stara Cerkev , tragedija dobiva nove razsežnosti. Jasno je, da pouka v tej šoli trenutno ni možno izvajati, so pa že našli prve prostorske rešitve za izpeljavo šolskega leta. Tudi če občina uspe zbati vsa sredstva za obnovo, pouka septembra še ne bo.Jasno je, da je najprej zagorelo v smetnjaku tik ob šoli, v prihodnjih dneh pa se bo razčiščevalo, kaj je bil vzrok požara.Okoliški prebivalci pravijo, da se v nočnih urah v okolici šole pogosto zbirajo mladi.Učitelji so včeraj in danes imeli čistilno akcijo in pregledali uničene stvari.Šolo v Stari Cerkvi, pa bodo zelo pogrešali tudi učenci.
Kljub tragediji, pa bodo zaključek pouka in valeto devetošolcev vseeno izpeljali.

Po požaru na OŠ Stara Cerkev, pouka za 269 učencev te šole danes ni bilo. Se bo pa v naslednjih dneh pouk odvijal v nadomestnih prostorih.

Kako in če bo v prostorih OŠ Stara Cerkev potekal pouk jeseni, ni še znano.

Po prvi oceni je prizadetih več kot 1000 m2 od skupaj 3400 m2 površin šole.

Občina Kočevje je imela OŠ Stara Cerkev zavarovano za 3.1 milijona EUR zavarovalne vsote, zato so cenilci in zavarovalni agentje že pregledali celotno poslopje in bodo po tem, ko bodo učitelji in gasilci pospravili in očistili, podali oceno celotne škode.

Včeraj je pogorišče obiskal tudi Predsednik republike Borut Pahor in pristojni minister Jernej Pikalo.
Danes se operativni sestanki in dela nadaljujejo, poslopje je obiskala tudi služba za investicije znotraj pristojnega ministrstva, ki bo v sodelovanju z ustanoviteljico šole Občino Kočevje podrobno pregledala možnosti za čimprejšnjo sanacijo objekta.

O nadaljevanju pouka ravnateljica Sonja Veber še čaka na odločitev ministrstva o tem, ali bodo šolsko leto predčasno zaključili ali pa nadaljevali v prostorih, ki so jih ponudili na Krajevni skupnosti in Župnijskem uradu.

 

Ostale novice tega tedna