Plagiatorji, tatovi intelektualne lastnine

Avtor Jure Bradeško , . objavljeno v Zanimivosti

V poplavi del, ki jim je očitano da so plagiati, so trenutno v ospredju diplomske in ostale akademske naloge. Na dan prihajajo  predvsem kot grehi aktualnih politikov.

(po SSKJ: plagiát  -a m (ȃ) knjiž. kar je prepisano, prevzeto od drugod in objavljeno, prikazano kot lastno, navadno v književnosti: to delo je plagiat; ločiti original od plagiata; med popevkami je bilo včasih precej plagiatov / vsak dvom o plagiatu je tu odveč)

Pred časom pa smo bili priča razkritjem prepisanih pesmi. Pop Design, Miran Rudan, Aleš Klinar in Anja Rupel, pa celo Vlado Kreslin, so pozabili navesti pravega avtorja ali pa so se pod glasbeni izdelek enostavno podpisali sami.

V zadnjem času smo priča množičnemu pojavu t.i. »kopipejstanja« pri oblikovanju. Večinoma gre za približke drugorazrednih proizvajalcev tipa ALI STAR, American Cola in Nutoka.

Milk in Milka

 Milka-tv-kocevjeMilk-tv-kocevje

V oko pa mi je padel izdelek, ki je v ponudbi ene od novih trgovin tuje verige. Vijoličaste krave so tako dejstvo, da mestni otroci baje verjamejo, da gre za živečo vrsto govedi.  Nemški proizvajalec svoje mleko Milk, ki ga lahko kupimo tudi v Kočevju, promovira v odtenku lila barve. Sprašujem se, kakšen smisel je videl oblikovalec v tem, da je pri embalaži za mleko uporabil barvo, obliko črk, alpsko ozadje in ostale vizualne simbole najbolj znane mlečne čokolade. O umetniški vrednosti ne bom zgubljal besed. Embalaža se zdi zgolj bleda kopija originala. Skopirati, malo spremeniti, pa ne bo več plagiat?

Kdaj lahko trdimo, da gre za plagiat in koliko mora biti prepisanega ali prerisanega, da ne gre več za izvirno delo? Kaj, če novega avtorja neko delo samo navdahne in naredi nekaj podobnega? Za tovrstne sodbe so pristojna sodišča in razsodišča, oškodovanci pa lahko poskusijo zahtevati odškodnino.

Rogovje sta prekrižala Zlatorog in Kozorog

Pivo-kozorog-tv-kocevje

Ne tako daleč nazaj, je sodišče pri nas prepoznalo plagiat v blagovni znamki in izdalo sodbo v korist tožnika, toženemu pa prepovedalo izdelovati in prodajati svoj izdelek. Podjetji Tara in Štajerska pivovarna iz Maribora sta 1996 na tržišče plasirali novo vrsto piva z imenom Kozorog. Pivovarna Laško je nemudoma hotela zaščititi svoj tržni delež z tožbo, češ da je izdelek plagiat njihovega piva Zlatorog - in uspela. Da bodo preslepili potrošnika in da gre za nelojalno konkurenco, se je glasil očitek. Sporno je bilo ime, steklenica in znak. Pri tem naj omenim, da imajo Laščani na etiketi gamsa, ki se tudi na videz loči od kozoroga. Divje koze pa za promocijo hmeljevih napitkov uporabljajo tudi drugje in celo dalj časa, kot pri nas.

Inles ali Interles    

inles-tv-kocevje   interles-tv-kocevje

Tudi v naši neposredni bližini imamo podjetje, ki je očitno dovolj zanimivo, da se po njegovem tržnem deležu tekmecem cedijo sline. Inles iz Ribnice proizvaja okna in vrata ter je podjetje z dolgoletno tradicijo in mednarodnim ugledom. Podjetje poslanca Vogrina, ki je bilo v javnosti že predmet različnih razprav, je bilo ustanovljeno 1993 in se prav tako ukvarja s prodajo in vgradnjo stavbnega pohištva. Podjetje Interles je za svojo predstavitev uporabilo zelo podobno grafično podobo kot Inles. Če dodamo, da gre za isto dejavnost, enako barvo, podobno ime in (preveč) podoben simbol hišice ter isto tipografijo, lahko posumimo, kakšen je bil lastnikov namen pri registraciji tega podjetja. Kaj na to porečejo kupci, ki so domnevno ostali brez oken in vrat ter niso dobili vrnjenega denarja, pa bomo morda videli v prihodnje.

Yogi Bear in njegov sorodnik medved Florjan

 Yogi-bear-tv-kocevje  Florjan-gasilec-tv-kocevje  

Medved Florjan, maskota 18. mladinske gasilske olimpijade v Kočevju, je k nam prišel kar iz ZDA. Nemara je potomec ali bratranec znanega medveda s klobukom in kravato, ki je nastal v produkciji Hanne in Barberre ali pa je kar on osebno. Yogi Bear in Boo-Boo, medveda iz Yellystone parka že več desetletji razveseljujeta staro in mlado. Njuna podoba je v šestih desetletjih doživela že več sprememb. A domnevni avtor je menil, da oblikuje lastno maskoto s tem, ko je pošvedran klobuk zamenjal z gasilsko čelado ter malenkostno spremenil nekaj potez.

plamen-tv-kocevje

Maskota vsebuje še nekaj elementov, ki si jih je oblikovalec sposodil kar na internetu, recimo povsem enak plamen je najti na spletni strani Istockphoto.com. Kdo je avtor, oziroma, kdo misli, da Kočevsko najbolj učinkovito predstavlja medved, sicer ne vem, vem pa, da imamo svojih dovolj in ni potrebno, da bi jih še uvažali. Ko pa se je uradna maskota Medved Florjan predstavila še v živo, ni bilo več nobenega dvoma, kateri junak je na domačega avtorja naredil takšen vtis. Oprava maskote je zopet neverjetno podobna medvedu Yogiju iz filma, oblečenemu v gasilsko uniformo. Tisti, ki nam je bila gasilska olimpijada všeč, smo lahko upravičeno jezni, da nas je nekdo tako okoli prinesel.

Vendar je avtorjev, ki so jim tuje ideje tako všeč, da jih vzamejo za svoje, tudi v naših logih kar nekaj. Predvsem v lokalnih medijih se pojavljajo videi, besedila in slike brez navedbe ali dovoljenja avtorja. Tukaj navedbe v stilu Mojce Mavec, da je bil članek prepisan v časovni stiski, ne vzdržijo, saj mnogo portalov temelji ravno na prepisovanju in povzemanju drugih. Plagiati so navsezadnje kitenje s tujim perjem in kraja intelektualne lastnine, v akademskih vodah pa naj bi veljali za najbolj časti nevredno dejanje. A takrat, kadar ima tovrstno moderno piratstvo za posledico ekonomske koristi,  je potrebno jasno povedati, da so to kraje, ki jih je potrebno tako tudi obravnavati.

Ostale novice tega tedna